Het is moeilijk om activiteiten te vinden die dezelfde gunstige effecten hebben voor de kleintjes als babyzwemmen. Ook al kan het spannend lijken om de kleintjes mee het water in te nemen, het is voornamelijk een angst die in het hoofd zit. Men vergeet het misschien een beetje, maar baby's hebben negen maanden in water gezwommen, dus ze zijn eigenlijk niet helemaal onbekend met het element.
Dat betekent ook dat ze de juiste afweermechanismen hebben die hen automatisch beschermen tegen het inslikken van water of het inademen ervan. Van daaruit is het gewoon een kwestie van profiteren van de voordelen die water en babyzwemmen hebben voor de ontwikkeling van het kind.
[section=featured_product1]
Waarom is babyzwemmen goed?
Er zijn talloze gunstige effecten op de ontwikkeling van je kind door je baby mee te nemen het water in. Dit geldt zowel voor de fysieke voordelen, maar vooral ook voor de relatie tussen ouder en kind. Er zijn niet veel andere activiteiten waarbij je zo lang zo dicht bij elkaar bent. Dit komt - heel voor de hand liggend zou men kunnen zeggen - doordat een baby niet kan zwemmen en dus afhankelijk is van gedragen worden en ondersteuning in het water.
Als je dit combineert met het feit dat de meeste baby's en kinderen dol zijn op water, heb je de perfecte combinatie. En dat is slechts een van de vele voordelen van het meedoen aan babyzwemmen. Naast het opbouwen van een veel hechtere band heeft het ook een positieve invloed op de fysieke gesteldheid van de baby.
Omdat water lijkt op een gewichtloos medium, is er de mogelijkheid om alle 7 zintuigen te ontwikkelen, namelijk het zicht-, gehoor-, reuk-, smaak-, tast-, proprioceptieve- en vestibulaire zintuig. Vooral het laatste is belangrijk, omdat dit voor een beter evenwicht en coördinatie zal zorgen, wat uiteindelijk het leren lopen voor baby's gemakkelijker kan maken.
Bovendien draagt het ook bij aan het voorkomen van watervrees, wat later in het leven een grote belemmering kan zijn. Hierover kun je veel meer lezen en hoe je watervrees kunt overwinnen in ons blogartikel over watervrees.
Men moet echter in gedachten houden dat er aanvankelijk enige aarzeling kan zijn bij baby's wanneer ze in het water komen. Daarom zijn niet alle baby's meteen dolenthousiast en vrolijk als ze het water in gaan, maar het is belangrijk om geduldig te zijn. Omdat er zoveel nieuws gebeurt tijdens babyzwemmen, zullen er ook veel sensorische indrukken zijn die overweldigend kunnen zijn. Men moet onthouden dat alle indrukken volledig nieuw kunnen zijn en dat er dus veel moet worden verwerkt in één keer.
Het is hierbij belangrijk om onder andere oogcontact te houden met je baby en zelf ontspannen in het water te zijn. Jouw eigen manier van zijn in het water zal overgaan op baby's, en daardoor zullen ze zich ook veiliger voelen als ze kunnen voelen dat hun ouders zich veilig voelen.
KRIJG 10% KORTING
De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.
Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!
Wanneer mag je beginnen met babyzwemmen?
Er zijn enkele verschillende meningen over wanneer baby's mogen beginnen met babyzwemmen, maar er is wel consensus als het gaat om de leeftijd voor babyzwemmen. Het is belangrijk om te controleren bij de plaatsen die babyzwemmen aanbieden wat hun eigen richtlijnen zijn.
Het wordt aanbevolen dat de baby minimaal 8 weken oud is vanaf de verwachte geboortedatum en geen open wonden heeft (waaronder de navel) en verder gezond is en niet lijdt aan luchtweginfecties. Hier kun je ook de verschillende niveaus van babyzwemmen zien.
Andere zwemverenigingen zeggen dat je al kunt beginnen als de baby 7 weken oud is, maar over het algemeen wordt rond de leeftijd van 7-8 weken aanbevolen. Het belangrijkste is dat de baby gezond is en niet lijdt aan ziekten die kunnen verergeren door in het water te zijn.
Welke oefeningen zijn er voor babyzwemmen?
Er zijn tal van verschillende oefeningen voor babyzwemmen, en de meeste cursussen hebben vaste routines. Al deze verschillende oefeningen moeten bijdragen aan het op verschillende manieren introduceren van baby's in het water, terwijl ze zich motorisch en op het gebied van de 7 zintuigen ontwikkelen. Op de meeste algemene plaatsen zijn de oefeningen gericht op drijven op de rug, duiken, het plezier van water ervaren en de adem inhouden.
Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar baby's zijn eigenlijk geboren met wat het 'duikreflex' wordt genoemd. Dit betekent dat het lichaam automatisch sluit zodra ze hun hoofd onderwater krijgen. Door deze reflex uit te dagen, zul je kinderen beter leren om onderwater de adem in te houden, wat op de lange termijn hun vertrouwen in het water zal vergroten.
[section=featured_product2]
Het belangrijkste bij alle oefeningen is echter dat het leuk en veilig moet zijn voor baby's in het water, en hoe meer ze eraan wennen, hoe beter ze voorbereid worden om te leren zwemmen als ze ouder zijn. Daarnaast is babyzwemmen een leuke en bevestigende ervaring tussen ouder en kind, omdat je zult merken dat baby's ontzettend kunnen lachen om de verschillende oefeningen.
Ben je geïnspireerd geraakt door wat babyzwemmen voor jou en je baby kan betekenen, dan kun je van tevoren de meest gebruikelijke oefeningen downloaden. Dit kan je ook als ouder voorbereiden op wat je kunt verwachten. Al met al zal babyzwemmen een unieke kans zijn voor jou en je baby om samen het plezier van water te ervaren.
De juiste uitrusting voor babyzwemmen is belangrijk
Zoals iedereen weet, kunnen baby's niet vertellen wanneer ze naar het toilet moeten. En omdat een zwembad vaak volledig moet worden geleegd wanneer er ongelukjes gebeuren, is het belangrijk om de uitrusting op orde te hebben. Dit zal ook worden gevraagd bij verschillende plaatsen die babyzwemmen aanbieden. Maar wat moet je dan meenemen? Dat kun je hier lezen:
- Zwemluiers - Dit is absoluut de beste manier om lekkages te voorkomen. Ze zitten strak rond de dijen en taille en houden daardoor alle "ongelukjes" buiten het water.
- Wetsuit voor kinderen - Het is niet altijd nodig, maar als je langere tijd in het water blijft, kan een wetsuit handig zijn. Het houdt warmte vast en biedt een beetje drijfvermogen dat kan helpen bij sommige oefeningen.
- Zwemzitje - Dit is mogelijk niet zo relevant voor lessen, maar als je zelf traint met je baby, kan het een goede manier zijn om ze te introduceren in het water en een gevoel van veiligheid te geven, bijvoorbeeld op vakantie.
Dit is de meest gebruikelijke uitrusting die je nodig hebt, maar als er iets ontbreekt, kun je hier al onze babyswim-uitrusting vinden. Daarnaast kunnen we alleen maar aanbevelen om ervoor te gaan, want het zal een heel bijzondere band creëren tussen jou en je baby.
[section=button1]